17. Header Desprenoi

Psihoterapie de Familie

Se spune ca totul incepe in familie, de aceea intotdeauna va exista o legatura puternica intre viata de familie si tipul de adult in care s-a transformat copilul familiei respective.

Psihoterapia de familie favorizeza in primul rand dezvoltarea membrilor ei, contribuie la intarirea legaturilor dintre acestia si, de asemenea, vine in sprijinul tuturor celor care isi doresc o schimbare pozitiva in propria familie.

In zilele noastre exista o mare diversitate in ceea ce priveste tipurile de familie, astfel, distingem:

  • Familia clasica (alcatuita din barbatul si femeia care au conceput copilul si continua sa se ocupe de el pana la maturitatea acestuia)
  • Familia monoparentala (copilul este crescut de un singur parinte, ca urmare a faptului ca celalat parinte nu este prezent (divort, parasirea domiciliului sau deces)
  • Familia mixta (copilul este crescut de parinti vitregi, adoptativi, fie de persoane care l-au luat in plasament)
    „Familia institutionala” (de cresterea unui grup de copii se ocupa un grup de adulti, asa cum se intampla in cadrul institutiilor de ingrijire a copiilor)
  • Sentimentul valorii personale se dezvolta intr-o familie in care diferentele fiecarui membru sunt apreciate, comunicarea este deschisa, regulile sunt flexibile, greselile sunt lectii din care se invata si, de asemenea, exista modele demn de urmat (ex. moralitate, responsabilitate, onestitate etc).

Copii care cresc intr-un mediu rigid, unde sunt in permanenta criticati, pedepsiti atunci cand gresesc si nu au posibilitatea de a invata ce inseamna responsabilitatea, sunt in pericol de a dezvolta comportamente distructive atat fata de ei insisi, cat si fata de ceilalti.


Apelati cu incredere la psihoterapie in momentul in care simtiti ca lucrurile nu functioneaza asa cum v-ati dori. Psihoterapia de familie va contribui la gasirea unor solutii adecvate in cazul  problematicilor existente la nivelul  nucleului familial.