Presiunea Crăciunului Perfect
- de Silvia Vasile
Sărbătorile de iarnă reprezintă o perioadă în care mulți dintre noi aleg petrecerea timpului liber cu familia și prietenii. Pentru anumite persoane aceasta poate fi o perioadă deosebit de provocatoare, putând reprezenta o problemă reală care afectează numeroase persoane încă de la începutul lunii Decembrie și până la mijlocul lunii Ianuarie.
Există aici o serie de factori care influențează modul în care sărbătorile de iarnă pot afecta sănătatea mintală și dacă ajungem să înțelegem implicațiile, putem lua măsurile potrivite pentru a ne acorda prioritate nouă înșine și sănătății noastre mintale în această perioadă. Deși știm foarte bine că acesta este timpul pentru dragoste, bucurie și recunoștință, toate acestea pot fi destul de provocatoare, chiar stresante, pentru o parte dintre noi și astfel, rata depresiei, a anxietății și a stresului cresc considerabil.
Sărbătorile sunt pline de așteptări, iar toate aceste așteptări vin cu o încărcătură afectivă foarte puternică și cu un stres crescut. Alianța Națională pentru Boli Mintale (NAMI), a realizat recent un sondaj pentru a măsura efectul sărbătorilor de iarnă asupra sănătății mintale, iar descoperirile au fost următoarele: 24% dintre participanții cu o tulburare mintală preexistentă au simțit că simptomele s-au intensificat în această perioadă; 40% dintre participanții cu o tulburare mintală preexistentă au simțit că simptomele au fost extrem de severe în această perioadă; 755 de participanți au resimțit tristețe, stres sau insatisfacție; 68% dintre participanți s-au simțit stresați din cauze financiare; 66% dintre participanți s-au simțit singuri; 63% dintre participanți s-au simțit supuși unei presiuni psihologice enorme.
Cel mai adesea, depresia se manfiestă prin: tristețe intensă, sentimente de deznădejde și lipsă de valoare, agitație sau energie scăzută, schimbări ale apetitului alimentar, insomnie sau nevoia constantă de a dormi. Toate acestea pot fi foarte dificil de gestionat mai ales atunci când toți cei din jur par să fie într-o dispoziție de zile de mari, puși pe distracție și voie bună. Acest lucru îl poate face pe cel care se confruntă cu simptomele mai susmenționate să se retragă, să evite contactul cu cei din jur. De asemenea, să nu uităm faptul că acesta este sezonul propice pentru apariția unui anumit tip de depresie și anume, tulburarea afectivă sezonieră. Cunoscută și sub numele de depresia de iarnă, tulburarea afectivă sezonieră apare de obicei în perioada decembrie-februarie, ca urmare a expunerii scăzute a oamenilor la lumina solară.
De Crăciun totul pare să fie extrem de intens, totul pare să fie la superlativ – de la muzică și lumini până la trafic și aglomerație. Iar toate acestea pot fi resimțite de 10 ori mai intens de către persoanele care se confruntă deja cu o tulburare anxioasă. În special, persoanele cu o tulburare de anxietate socială, care privesc toată această perioadă ca fiind una extrem de copleșitoare, perioadă în care ele sunt nevoite să facă eforturi extraordinare pentru a se întâlni cu prietenii și membrii familiei. În cazul celor cu tulburare de panică, această perioadă poate aduce cu sine o creștere a intensității și frecvenței atacurilor de panică, iar în cazul tulburării de anxietate generalizată, perioada sărbătorilor se traduce prin intensificarea îngrijorărilor și a incapacității de relaxare.
Totodată, de reținut faptul că, această perioadă afectează mai mult femeile decât bărbații – studiile au constatat faptul că, 51% dintre femei consideră Crăciunul stresant, comparativ cu 25% dintre bărbați. Această perioadă aduce o presiune suplimentară a grijilor financiare și a sentimentelor de vinovăție – în special în familiile cu venituri modeste care nu își pot permite să cumpere cadouri copiilor sau celor dragi. De asemenea, după Crăciun urmează finalul de an, la care se adaugă o presiune suplimentară, în special dacă persoana în cauză s-a confruntat cu un an dificil, cu pierderea locului de muncă sau dificultăți financiare considerabile.
Să nu uităm faptul că, rețelele sociale pot juca, de asemenea, un rol extrem de important în exacerbarea stresului în timpul Sărbătorilor. Acest lucru se întâmplă ca rezultat al comparării videoclipurilor și fotografiilor cu zilele de Crăciun „perfecte” ale altor persoane, care pe unii dintre noi îi pot face să se simtă apatici, triști, deznădăjduiți din cauză că nu au cele mai frumoase decorațiuni, cel mai frumos brad, mâncare aleasă sau cadouri scumpe.
Multe dintre presiunile sociale ale acestei perioade, alimentate de rețelele sociale și de percepția că trebuie să ne petrecem timpul într-o manieră uimitoare, înconjurați de tot ce este mai frumos, mai scump și mai sclipitor pot conduce la un sentiment de singurătate. Literatura de specialitate indică faptul că aproximativ 60% dintre persoane se simt singure de Crăciun, chiar dacă se află în preajma altor persoane.
Dacă și tu te regăsești în acest articol și te simți singur în această perioadă, nu te speria. Există strategii pe care le poți pune în aplicare cu ușurință pentru a face față acestui sentiment. Poți începe cu o listă zilnică în care să enumeri 5 lucruri din viața ta pentru care ești recunoscător sau care te face fericit. De asemenea, încearcă să te concentrezi mai mult asupra aspectelor pozitive – acest lucru te va ajuta să îți schimbi starea de spirit. Dacă timpul îți permite, pentru că tot este o perioadă a faptelor bune, te poți oferi voluntar pentru diferite cauze – voluntariatul și facerea de bine au efecte benefice asupra stării noastre de spirit și ne fac să ne simți mai fericiți și mai împliniți. Fii în preajma oamenilor în această perioadă, însă ai grijă să petreci timp de calitate cu oameni de calitate – nu trebuie să fie o perioadă pe care să o simți ca pe o obligație în a te întâlni cu cât mai mulți oameni.
Ca o sumarizare, pentru persoanele suferinde de depresie, anxietate și stres cronic, aceasta poate fi o perioadă dificilă. În cazul persoanelor depresive, este important ca acestea să aibă parte de suportul și susținerea celor dragi.
Dacă și tu te-ai regăsit în acest articol, nu uita: perioada Crăciunului este în primul rând o perioadă de liniște, o perioadă în care înainte de a petrece timp cu ceilalți, este important să te centrezi puțin și asupra propriei persoane și a nevoilor tale. Dacă nevoia ta e să fii cu ceilalți, atunci ascult-o și îndeplinește-ți-o! În schimb, dacă nevoia ta este să fii singur, să îți iei un timp numai al tău, fă asta, fii tu cu tine, pentru că tu ești cea mai importantă persoană din viața ta! Și, nu în ultimul rând, dacă resimți unul sau mai multe dintre simptomele menționate mai sus, să știi că nu ești singur, există multe alte persoane în aceeași situație cu a ta, însă important este să nu ții totul pentru tine. Caută ajutor, vorbește cu cineva drag, sună un prieten. Dacă simți că un psihoterapeut te poate ajuta, nu ezita să mergi. Psihoterapia cognitiv-comportamentală poate fi o modalitate de a trece peste această perioadă mai ușor. În definitiv este o perioadă a faptelor bune, a căldurii sufletești și a înțelegerii iar tu ai oameni care îți pot oferi asta, contezi și ești important pentru ceilalți.
Sărbători liniștite!
Silvia,
Terapie de Bine