Lupta cu Dependențele
(alcool, droguri, mâncare, jocuri de noroc/video, social media
)
- de Silvia Vasile
- 24.03.2023
Uneori oamenii beau prea mult, mănâncă în exces fără să simtă că s-au săturat, fumează excesiv și găsesc orice motiv pentru a o face în continuare, petrec ore în șir în fața jocurilor de pe urma cărora pierd bani, casă, familie. Dependențele sunt prezente în jurul nostru sub o formă sau alta, iar cei care trec prin ele au de fapt un comportament adictiv.
Ce este comportamentul adictiv?
Comportamentul adictiv poate fi definit drept acel comportament sau activitate în care un individ se angajează, care îi creează plăcere inițial, dar din care, ulterior, nu se mai poate opri și care conduce la afectarea vieții zilnice a individului – muncă, familie, profesie – și a sănătății și calității vieții în general.
Dependența este o boală cronică care, netratată, se poate întinde de-a lungul întregii vieți. Persoanele care suferă de o dependență prezintă o dorință necontrolată de a utiliza substanțe periculoase sau de a se angaja în activități vătămătoare în ciuda faptului că de cele mai multe ori sunt conștiente de implicațiile negative pe care acestea le generează. Fără tratament specializat, dependențele determină încheierea unor relații, cauzează dificultăți profesionale, conduc la apariția problemelor financiare și legale.
De ce apare comportamentul adictiv?
Există o varietate de motive care determină apariția comportamentelor adictive. În cazul drogurilor, alcoolului sau nicotinei, aceste substanțe au efect asupra modului în care ne simțim, atât fizic cât și mintal. În urma consumului, resimțim o stare de bine iar această stare de bine conduce la o dorință de nestăpânit în a consuma din nou. În ceea ce privește jocurile de noroc, starea de bine determinată de câștigul inițial îi va crea persoanei în cauză o dorință de nestăpânit pentru a paria din nou, pentru a câștiga și mai mult.
Comportamentele adictive sunt legate de neurobiologia creierului, deoarece implică intensiv căile neuronale legate de recompensă și întărire, care conduc la creșterea nivelului de dopamină. Astfel, persoana resimte o recompensă în urma consumului de substanțe sau al unui câștig la jocuri, sub forma unei eliberări bruște a unei cantități mari de dopamină. Această stare de bine resimțită în urma eliberării dopaminei determină dorința de a repeta comportamentul – fie consum de substanțe, fie jucat – și astfel ia naștere întărirea comportamentului.
Oricine poate dezvolta o dependență, însă studiile arată că persoanele cu un istoric în familie de dependență de substanțe se află în fața unui risc mai mare de a dezvolta la rândul lor o dependență. De asemenea, persoanele cu tulburări psihice sau cu o sănătate mintală precară sunt mai predispuse riscului de a dezvolta dependență de substanțe, ca o modalitate de coping.
Care sunt simptomele?
Simptomele unei dependențe pot fi diferite. În anumite situații, persoanele dependente pot fi înalt funcționale și își pot ascunde foarte bine dependența.
Incapacitatea de a se opri din a consuma substanța respectivă
Aceste persoane se angajează într-un comportament adictiv periculos chiar și atunci când au intenția de a se opri, deși de-a lungul timpului au avut tentative de a renunța, însă acestea au fost sortite eșecului.
Toleranță crescută
De-a lungul timpului, cei care sunt dependenți de alcool, droguri, zahăr sau nicotină vor avea nevoie de a crește consumul pentru a obține același efect de euforie și stare de bine deoarece în timp, corpul creează toleranță la aceste substanțe și astfel este necesară o creștere a cantității pentru obținerea efectelor inițiale.
O concentrare intensă asupra substanțelor și comportamentelor
Fie că vorbim despre abuzul de substanțe sau despre jocurile de noroc sau jocurile video, persoana în cauză începe să se concentreze exclusiv pe acestea. Astfel, adicția ajunge să îi ocupe majoritatea timpului, iar persoana se va afla întotdeauna într-o stare de craving gândindu-se tot timpul la dependența sa și la modalitatea de a se „bucura” de ea cât mai mult.
Pierderea controlului sau lipsa acestuia
Persoana dependentă se poate simți ca și cum a pierdut total controlul asupra consumului de substanțe sau jocurilor de noroc și, deseori, sentimentul de neputință este puternic prezent.
Probleme de sănătate și probleme personale
Orice dependență ajunge în cele din urmă să afecteze sănătatea și viața persoanei dependente. Sănătatea fizică precară, problemele serioase de sănătate, relațiile personale deficitare și conflictuale, dificultățile în carieră – acestea sunt doar câteva dintre efectele unei dependențe. Din cauza faptului că majoritatea, dacă nu chiar toți dependenții, alocă aproape toate finanțele pentru a-și susține dependența, deseori, aceștia se află în fața unor reale probleme financiare care se traduc prin incapacitatea de a-și mai asigura traiul zilnic, de a plăti facturile și ajung în cele din urmă să se izoleze de prieteni și familii.
Totodată, din cauza sentimentului de copleșire și a oboselii generate de dependență ei pot ajunge să își piardă locul de muncă sau să nu mai poată performa la adevărata valoare și să fie, în cele din urmă, concediați. În cazuri extreme – care din păcate nu sunt rare deloc – dependenții pot avea probleme cu legea, putând fi arestați pentru conducere sub influența substanțelor sau pentru producerea unor accidente grave.
Cum apare comportamentul adictiv?
Există o mulțime de factori care contribuie la apariția unei dependențe.
Factorul genetic
Abuzul de substanțe poate fi moștenit. Dacă individul are un istoric în familie de dependență de substanțe, el se afla în fața unui risc major de a dezvolta, la rândul său, o astfel de dependență.
Factorii de mediu
O combinație a stilului de viață și a factorilor de mediu contribuie la dezvoltarea dependenței. Cel mai adesea, acești factori includ accesul la substanțe de la o vârstă fragedă, consumul de droguri în adolescență care apare ca urmare a apartenenței la un grup sau din curiozitate, stresul extrem și situațiile/evenimentele traumatice.
Factori interni
Comportamentul adictiv este adânc “înrădăcinat” în subconștientul individului și al cărui abordare sau rezolvare este de-a dreptul copleșitoare. Pentru a ușura stresul și pentru a-l face să dispară, individul se orientează spre excesul de plăcere pe care îl dobândește în urma consumului excesiv de substanțe, de mâncare sau a pariurilor riscante și a jocului excesiv pe calculator.
În ceea ce privește dependența de mâncare, procesul este practic același. Individul nu este neapărat dependent de mâncarea în sine, ci de substanțele – zahăr, sare, grăsimi – care se află în mâncarea respectivă.Similar cu cazul drogurilor, indivizii dependenți de mâncare pot dezvolta o nevoie crescută de a consuma alimente și vor consuma din ce în ce mai mult, deoarece mâncarea devine tot mai puțin satisfăcătoare. Aceștia vor continua să mănânce în ciuda consecințelor negative, precum creșterea în greutate, probleme de sănătate sau deteriorarea relațiilor personale.
Tehnologia și noile dependențe
În era digitală, tehnologia a adus cu sine noi tipuri de dependențe, cum ar fi jocurile de noroc online, social media, jocurile video etc. Acestea pot deveni comportamente adictive și pot afecta negativ sănătatea mentală și calitatea vieții individului.
Efectul pe care îl are social media asupra noastră este din ce în ce mai studiat și rezultatele acestor studii scot la iveală câteva motive foarte puternice pentru care putem considera social media ca un drog.
Social media este proiectată pentru a fi captivantă și pentru a ne ține atenția cât mai mult timp posibil: apare senzația de a verifica constant notificările, să răsfoim feed-ul și să dăm refresh imediat.
Algoritmii ne arată doar ce ne place și ce ne interesează. Dar acest lucru vine la pachet cu multe părți negative: compararea socială (nu trăiești la fel de bine ca X, nu mergi în aceleași vacanțe ca Y, nu arăți la fel de bine ca Z și așa mai departe), apariția fricii de a nu rata ceva (FOMO), izolarea socială (chiar dacă petreci timp pe social media cu prietenii, conexiunea nu este una reală).
Pentru a gestiona aceste provocări, este necesară o abordare comprehensivă, care să includă educație digitală și conștientizarea riscurilor asociate utilizării excesive a tehnologiei. Dezvoltarea și încurajarea programelor de terapie și consiliere specializate pentru persoanele afectate de dependențe digitale.
Psihologia din spatele dependențelor
Când vorbim despre psihologia din spatele dependenței, înțelegerea întregului context al stresului emoțional este foarte importantă. Stresul emoțional poate lua multe forme și poate avea multe cauze. În mediul familial, violența domestică – fie că este fizică, sexuală, verbală sau emoțională – poate avea un impact de lungă durată asupra membrilor vulnerabili sau al martorilor – în special asupra copiilor și a femeilor. Stresul emoțional intră în categoria traumei – adică un răspuns emoțional care are loc atunci când o persoană se teme foarte mult pentru propria viață. O astfel de traumă, lăsată netratată, o poate determina pe persoana în cauză să caute mecanisme de coping nesănătoase și să se refugieze în comportamente adictive pentru a se calma și a se elibera de stres.
Se poate scăpa de dependență?
Din fericire, dependențele se pot trata – fie că vorbim despre dependența de substanțe sau despre comportamentele adictive. Tratamentul pentru dependență constă în primul rând în începerea demersului terapeutic de tip cognitiv-comportamental, care are rolul de a identifica problema care se află la baza dependenței (indiferent de natura acesteia) și schimbarea comportamentelor și cognițiilor care mențin această dependență. În cazurile mai grave de dependență, o combinație dintre un demers psihoterapeutic și tratamentul medicamentos poate fi necesară.