Implementarea rezoluțiilor pentru Noul An
- de Silvia Vasile
- 26.12.2022
Cu excesele sărbătorilor în spate, majoritatea dintre noi se apleacă spre rezoluțiile de Anul Nou, luându-și angajamentul că „la anul”… – „voi slăbi 10 kilograme!”, „la anul mă voi lăsa de fumat!”, „la anul îmi voi schimba stilul de viață!”, „la anul voi mai face mai mult din ce mă face fericit/ă!” . Din nefericire, cei mai mulți dintre noi nu vor duce toate aceste obiective la sfârșit. Există, desigur, și o veste bună, aceea că există numeroase strategii pe care fiecare dintre noi le poate implementa astfel încât să își atingă obiectivele propuse în rezoluțiile pentru Noul An.
Aceste rezoluții nu sunt doar o invenție modernă ci datează de sute de ani, având bazele puse cu secole în urmă. Încă din vremuri străvechi, babilonienii începeau fiecare an prin a se angaja să își plătească datoriile sau să returneze bunurile împrumutate.
De asemenea, cavalerii, în timpul mesei de Crăciun, își luau angajamentul față de cavalerism. Astfel, este cumva în natura umană să ne dorim ca la începutul unui Nou An să o luăm de la capăt, să întoarcem pagina, să începem pe o filă nouă, nescrisă, pe care să ne construim ceea ce ne-am propus.
Noul An simbolizează un nou capitol al vieții noastre și ne permite să ne angajăm în noi obiective. Mai important, aceste rezoluții nu au legătură doar cu viitorul nostru ci și cu trecutul nostru. Cu cât devenim mai conștienți de obiceiurile noastre din trecut, cu atât putem lua decizia să le schimbăm pe cele care nu ne plac.
Rezoluția de Anul Nou este o oportunitate importantă de reflecție asupra anului care a trecut, asupra a ceea ce am câștigat sau pierdut, cum ne-am dezvoltat, ce cunoștințe am acumulat dar și de stabilire a noilor obiective pentru anul care va veni.
Majoritatea rezoluțiilor au ca scop schimbarea unor obiceiuri sau modele de comportament adânc înrădăcinate.
În medie, durează aproximativ 66 de zile pentru a forma un nou obicei sau pentru a scăpa de unul vechi. Însă, schimbarea comportamentală pozitivă este deosebit de dificilă. Astfel, se pare că doar 30% dintre persoane ajung să își îndeplinească rezoluțiile de Anul Nou. Din păcate educația pe care o primim nu promovează în mod eficient schimbarea comportamentală. Se pare că este mult mai ușor să schimbi obiectivele și intențiile decât să schimbi modul în care te comporți. Obiceiurile puternice sunt adesea activate inconștient ca răspuns la influențe sociale sau de mediu.
Având în vedere toate acestea și determinarea ta pentru a-ți stabili noi rezoluții de Anul Nou sau cel puțin noi intenții, îți propun o serie de „trucuri” care te vor ajuta să îți duci capăt aceste rezoluții, să îți îndeplinești obiectivele propuse și intențiile:
- Setează-ți obiective realizabile – este primul punct și cel mai important. Acum, dacă știi că ai un salariu de 1000 de euro pe lună și tu îți dorești un Bugatti, fără să ai alt venit suplimentar sau vreo afacere, este puțin probabil că anul care vine vei reuși să îți cumperi o mașină de câteva sute de mii de euro.
- Prioritizează-ți obiectivele – voința este o resursă limitată. Rezistența tentației ne consumă voința și ne lasă vulnerabili la influențele care ne întăresc comportamentele impulsive. O greșeală comună este fim prea ambițioși cu rezoluțiile noastre de Anul Nou. Cel mai bine este să ne prioritizăm obiectivele și să ne concentrăm pe un singur comportament pe care dorim să îl schimbăm. Abordarea ideală este de a face schimbări mici, care înlocuiesc obiceiul cu un comportament care ne oferă o recompensă similară. Un exemplu aici sunt dietele prea drastice care necesită foarte multă voință.
- Schimbă-ți rutina – obiceiurile noastre și rutina pe care o avem merg mână în mână. Așadar, o rutină care ne perturbă sau nu este potrivită pentru obiceiurile pe care dorim să le schimbăm ne va împiedica să facem aceste schimbări.
- Monitorizează-ți comportamentul – o monitorizare vigilentă a comportamentul pare una dintre cele mai eficiente strategii pentru combaterea obiceiurilor puternice pe care dorim să le schimbăm. Aici este important să ne monitorizăm în mod activ obiectivele și comportamentele care ne ajută să atingem aceste obiective și să le reglăm ca răspuns la diferite situații.
- Imaginează-te în viitor – pentru a lua decizii mai bune este important să depășim tendința de a prefera recompensele aici și acum, mai degrabă decât mai târziu. O modalitate de a combate acest aspecte este să ne asigurăm că luăm cea mai bună decizie pentru noi. Prin urmare, atunci când vrem să luăm o decizie rapidă care ne afectează aici și acum, este important să facem doi pași în spate și să ne gândim cum vom fi afectați de decizia pe care urmează să o luăm.
- Setarea deadline-urilor – stabilirea unor deadline-uri sau termene limită și obiective autoimpuse ne ajută să ne schimbăm comportamentul și să ne formăm noi obiceiuri. Termenele limită funcționează deosebit de bine atunci când sunt legate de recompense și penalități autoimpuse pentru un comportament bun.
Nu în ultimul rând, îți urez un An Nou cu sens pentru tine și obiectivele tale! Și, nu uita, alege să faci să fii perseverent în direcția obiectivelor pe care ți le-ai stabilit!
Silvia,
Terapie de Bine