Drumul către tine însuți după o relație cu un partener care prezintă trăsături de personalitate narcisică
- de Silvia Vasile
Diagnosticul de tulburare de personalitate narcisică (TNP) se stabilește în urma unei evaluări efectuate fie de psihologul clinician, fie de medicul psihiatru. Această tulburare afectează modul în care o persoană se percepe atât pe sine, cât și pe ceilalți.
Ce înseamnă tulburarea de personalitate narcisica (TNP)
În literatura de specialitate se consideră că dezvoltarea TNP-ului este adesea rezultatul unei interacțiuni complexe între factori genetici, biologici, de mediu și psihologici. Nu există o cauză singulară care să explice apariția acestei tulburări.
Debutul, dar și evoluția tulburării narcisice reprezintă un aspect complex și variabil, iar literatura de specialitate abordează o varietate de perspective în acest sens.
Cum arată o relație cu un partener care prezintă trăsături de personalitate narcisică
A fi într-o relație cu o individ care prezintă trăsături de personalitate narcisică poate reprezenta o adevărată provocare, fie că vorbim despre o relație intimă, de prietenie sau de colegialitate. Această relație poate fi profund frustrantă și supărătoare. În veșnica căutare a controlului și admirației, acesta îi poate manipula și exploata pe ceilalți. De cele mai multe ori, certurile în legătură cu acțiunile și comportamentele sale se dovedesc a fi inutile.
În cadrul unei relații romantice, un partener cu trăsături de personalitate narcisică:
- va avea mereu dorința de a suscita admirația, de a beneficia de un tratament special care să reflecte statutul lor de superioritate
- va avea aşteptări nejustificate legate de un tratament preferenţial, iar atunci când nu va avea parte de acest tip de tratament, va deveni nefericit şi chiar dezamăgit
- va părea extrem de fermecător, carismatic și atent
- dacă are de câștigat de pe urma ta, te va ține în relație cu orice preț chiar dacă tu dorești să închei relația
- se va folosi de orice tehnică pentru a avea controlul total în relație
La începutul relației individul care prezintă trăsături de personalitate narcisică va părea extrem de fermecător, carismatic și atent, ceea ce îl va face pe partenerul/a său/sa să se îndrăgostească destul de repede.
Însă, după scurt timp, va apărea deficitul inerent de empatie al acestuia care îl va împiedica să înțeleagă lumea interioară a partenerului și să stabilească o relație pe termen lung. Este aproape imposibil pentru un individ care prezintă trăsături de personalitate narcisică să se îndrăgostească cu adevărat și să construiască un parteneriat bazat pe egalitate și încredere.
Adesea, își critică partenerul dacă acesta din urmă nu se ridică la înălțimea așteptărilor, a standardelor sale sau îl acuză de lipsă de empatie, iubire sau apreciere.
Atâta timp cât acesta consideră că are anumite avantaje și beneficii de pe urma ta, el va încerca din răsputeri să te împiedice să închei relația. De asemenea, se va angaja foarte rapid în comportamente de tipul – a-și cere scuze, a-ți aduce flori sau a-ți face diferite cadouri, – pentru a te convinge că este o persoană minunată. Dacă niciuna dintre aceste tehnici nu va da roade și tu te vei menține pe poziții, în cele din urmă acesta va începe să dea vina pe tine pentru tot ceea ce se întâmplă. Mai apoi, va reveni la tehnici de manipulare prin care îți va scoate în evidență faptul că nu te vei descurca fără el, că ești un nimeni și că nu poți avea grijă de tine.
O altă tehnică de a evita despărțirea este aceea de a-ți căuta atenția cu orice preț – deseori partenerul care prezintă trăsături de personalitate narcisică va apărea la locul tău de muncă, la cina cu familia ta sau cu prietenii, toate acestea din disperarea de a îți câștiga atenția. Iar în cazurile în care nu o va obține, va recurge la comportamente prin care să te înjosească public – fie că vorbim despre bârfe, despre postări la adresa ta pe rețelele sociale, fie te va ridiculiza în fața celorlalți.
Impactul manipulării partenerului narcisic asupra celuilalt partener
Deoarece manipularea reprezintă un instrument des utilizat de către partenerii care prezintă trăsături de personalitate narcisică, la finalul unei relații cu un astfel de partener este posibil să începi să-ți pui întrebări legate de decizia pe care ai luat-o – aceea de a ieși din relație. Narcisicul îl manipulează pe cel de lângă el, astfel încât acesta din urmă ajunge să creadă că este un nimeni și că nu va reuși să facă nimic.
Deseori, o relație de lungă durată cu un partener care prezintă trăsături de personalitate narcisică lasă urme adânci pentru celălalt partener, care nu de puține ori ajunge să se confrunte cu stări de anxietate și depresie în urma despărțirii.
Recuperarea după o relație cu un partener narcisic
Recuperarea după o relație cu partenerul care prezintă trăsături de personalitate narcisică se poate resimți uneori ca o adevărată “mahmureală” emoțională.
Aceasta aduce cu sine o cantitate enormă de tristețe și furie. De ce furie? Pentru că așa zisele dovezi de iubire s-au dovedit a fi minciuni, iar partenerul atent și iubitor este doar o persoană lipsită de empatie. Deseori furia este deghizată în depresie.
Unul dintre elementele comune persoanelor care au ieșit dintr-o astfel de relație este un sentiment profund de nedreptate.
- De ce mi s-a întâmplat mie?
- Cu ce am greșit eu, încât am dat peste o astfel de experiență?
Mânia poate dura câteva săptămâni sau luni și poate deveni mai puțin frecventă după un an. Cu toate acestea, persoana resimte adânc durerea și frica, pe care le-a acumulat în relație, din cauza restricțiilor pe care partenerul le-a impus de-a lungul timpului. Persoana în cauză poate ajunge să se întrebe:
- Acum ce fac cu viața mea?
- Oare o să fiu vreodată iubit/ă?
Revenirea după o relație cu un partener care prezintă trăsături de personalitate narcisică este atât de dificilă deoarece tot ceea ce credeai despre oameni era în contradicție cu ceea ce tu ai trăit în relație. Tot ce credeai despre loialitate și adevăr a fost contrazis. Toate idealurile pe care le aveai despre căsătorie, iubire și parteneriat au fost spulberate.
Ca un prim pas pentru a identifica situația actuală, poți încerca să afli stilul tău de atașament prin chestionarul Stiluri de Atașament de pe blog și personal îți voi trimite interpretarea răspunsurilor.
Întoarce-te către tine
Pentru a grăbi procesul de vindecare îți recomand să întreprinzi un demers terapeutic care îți va permite să îți înțelegi și îți gestionezi emoțiile cu care te confrunți. Ai încredere în tine și apelează la psihoterapie individuală pentru adulți atunci când ai nevoie și ești pregătit/ă. Ai nevoie să te întorci către tine și să înveți să ai grijă de tine și să te înconjori de oameni dragi.