Depresia de sărbători
- de Silvia Vasile
- 22.12.2023
În timp ce unii dintre noi trăiesc din plin bucuria Sărbătorilor, alții experimentează stări complet diferite. Se simt copleșiți de stresul pregătirilor și trec prin reale episoade de depresie în timpul și după finalul perioadei.
Emoțiile variază de la persoană la persoană și pot include momente de fericire și euforie, dar și tristețe, anxietate și acutizarea sentimentului de singurătate.
Petrecerile organizate cu ocazia Crăciunului sau a Revelionului presupun întâlniri cu persoane – rude, prieteni sau cunoștințe pe care poate nu le-ai mai văzut de la Crăciunul precedent, sau chiar oameni necunoscuți, mersul la saloane de înfrumusețare sau la magazine pentru a achiziționa cea mai potrivită toaletă, cumpărături efectuate în grabă pentru a achiziționa cadouri și alimente. Mediul online amplifică stresul expunând un mod de viață la superlativ care naște invidii și competiție.
Această perioadă este, în primul rând, intens mediatizată. Din acest motiv, ni se livrează diferite scenarii despre cum ar trebui să arate și despre ce este vorba în petrecerea sărbătorilor. Dar oare câți dintre noi chiar se regăsesc în acele scenarii? Din păcate, tot mai mulți am vrea să trăim în ele, să trăim fanteziile de Sărbători așa cum ni le imaginăm noi și ne sunt livrate din exterior.
Termenul de Depresie de Sărbători este folosit în limbajul comun, nefiind înscris în Manualul de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburărilor Mintale DSM-5. Însă, este binecunoscut faptul că anxietatea și depresia se accentuează în această perioadă a anului. Societatea și mass-media au creat niște așteptări sinonime cu fericirea absolută a acestei perioade ce pot accentua stările de depresie persoanelor care suferă de tulburări de dispoziție.
Factori care alimentează depresia de sărbători sunt:
- Stresul provocat de agitația generală și de pregătiri.
- Oboseala asociată, inclusiv prin sarcinile multiple asumate sau impuse.
- Așteptările nerealiste induse si alimentate de imaginile publicitare, filmele cu tematică de sărbătoare unde totul este perfect.
- Proiectele nefinalizate, dezamăgirile și nereușitele cumulate pe parcursul anului ajuns la final;
- stresul financiar pe care asumarea îndeplinirii unor obligații fata de familie, prieteni, colegi îl implica;
- Imposibilitatea de a fi alături de cei dragi.
Sărbătorile pot însă accentua la unele persoane o depresie sezonieră, tulburare recunoscută de experții în sănătatea mintală. Tulburarea afectivă sezonieră este o depresie care apare pe perioada iernii, cauzată de zilele foarte scurte și de insuficiența luminii solare. Vinovați pentru declanșarea acestei tulburări afective sunt nivelul scăzut de serotonină, nivelul crescut de melanină, carența de vitamina D și perturbarea ritmului circadian.
Iată ce poți face pentru a preveni Depresia de Sărbători:
- Setează-ți așteptări realiste. Nu te strădui să bifezi toate petrecerile la care ești invitat. Alege una singură sau chiar sari anul acesta peste petrecerile de Sărbători, dacă te simți stresat. Nu e nimic rău să nu-ți faci niciun plan și să stai singur acasă, în pijama, făcând lucruri care iți plac.
- Nu face comparații. Este un îndemn util în orice perioadă, dar mai ales în contextul sărbătorilor, combinat cu cel special pandemic, când relațiile interumane sunt afectate. Nu compara ceea ce poți face în prezent cu ceea ce puteai în urmă cu doi, cinci sau zece ani sau cu alte persoane (ceea ce este și mai dăunător pentru psihic). Trăiește în prezent!
- Vorbește cu un psihoterapeut. Poate este primul tău Crăciun pe care îl petreci singur, după o despărțire sau după pierderea cuiva drag. O discuție cu un psiholog despre ceea ce simți te poate ajuta să nu ajungi la comportamente autodistructive cum se întâmplă uneori în această perioadă a anului. Acesta te poate învăța ce să faci ca să capeți abilitățile de a trece cu bine de această perioadă. Psihoterapia cognitiv-comportamentală poate o modalitate prin care să faci față perioadei.
- Limitează interacțiunea pe rețelele sociale. Există riscul de a-ți asuma o perspectivă distorsionată asupra vieții altora și, în consecință, de a amplifica nemulțumirea și dezamăgirea față de sine și asupra propriei realități. Pozele și comentariile pozitive, exuberante sunt doar o secvență, care nu redă nici stresul celor în cauză, nici nemulțumirile, frustrările sau insatisfacțiile. Perceperea unor astfel de mesaje poate fi deprimantă, atâta vreme cât nu conștientizezi tot ansamblul.
- Completează chestionarul depresie de mai jos. Află de la un psihoterapeut acreditat interpretarea corectă a răspunsurilor și ce puteți face mai departe împreună.
Tu decizi cum vrei să arate sărbătorile tale
Poate de sărbători nu ai toate lucrurile pe care ți le dorești, dar și acestea nu sunt altceva decât zile din viața ta, nu toată viața ta. Sărbătorile nu sunt un deadline și nici nu trebuie privite ca atare. Pentru a combate Depresia de Sărbători, fii tu persoana importantă căreia vrei să îi arăți atenție și grijă.
Nu renunța la lucrurile care tu crezi că fac aceste zile mai frumoase. Oferă-ți cadoul dorit, decorează-ți spațiul așa cum simți, prepară-ți mâncarea preferată sau fă acele lucruri pe care simți tu nevoia să le faci pentru tine, chiar dacă nu fac parte din reclamele pe care le întâlnești la tot pasul. Important este să nu renunți tu la tine de sărbători. Poți în schimb să renunți la presiunea pe care o aplici asupra ta, la comparațiile nesănătoase, la așteptările nejustificate. De Sărbători, o dată în plus, poți fi mai bun. Cu tine.