
Comportamentele compulsive - tulburarea obsesiv compulsivă
- de Silvia Vasile
Ce este tulburarea obsesiv compulsivă
Tulburarea Obsesiv Compulsivă (TOC) este o tulburare de anxietate caracterizată prin gânduri, impulsuri, imagini recurente care creează o serie de preocupări/teme anticipative („obsesii”), comportamente în care persoana simte nevoia să se angajeze într-o manieră repetitivă, pentru a reduce anxietatea sau pentru a evita un rezultat de care se teme („compulsiile”). Diagnosticul de TOC se stabilește în cazul în care obsesiile/compulsiile provoacă un nivel semnificativ de anxietate sau consumă o mare parte din timpul persoanei în cauză.

Ce presupun obsesiile și compulsiile
Pentru a înțelege mai bine tulburarea obsesiv-compulsivă și pentru a o identifica mai ușor este important să înțelegem ce înseamnă obsesiile și compulsiile.
Obsesiile sunt gânduri repetitive, nedorite, incontrolabile și persistente, ori imagini mentale, care provoacă anxietate intensă și suferință. Pentru a reduce stresul produs de obsesii, persoana afectată de TOC efectuează anumite comportamente repetitive, numite compulsii.
Compulsiile, numite și ritualuri, pot include verificarea și re-verificarea (persoana se asigură dacă ușa a fost încuiată de nenumărate ori, dacă a stins aragazul/lumina etc.), ori spălarea și curățarea (spălatul pe mâini de cele mai multe ori, sau compulsia de a face curățenie). Totodată, pot fi acte mentale cum ar fi repetarea în gând a unui cuvânt/fraze iar și iar.
Persoana diagnosticată cu tulburare obsesiv-compulsivă se simte motivată să execute aceste comportamente – compulsii, ca răspuns la obsesiile sale, crezând că, dacă nu va efectua compulsiile, ceva rău s-ar putea întâmpla.
Obsesiile și sistemul de valori personale
Deseori, gândurile obsesive sunt total opuse sistemului de valori al persoanei (o femeie foarte religioasă se teme să nu comită blasfemie; un părinte care își iubește copilul se teme să nu îl omoare). Persoanele suferinde de TOC înțeleg într-o oarecare măsură că obsesiile și compulsiile lor sunt exagerate și lipsite de un temei real. Chiar și atunci când realizează lipsa de sens a obsesiilor și a compulsiilor lor, nu reușesc să oprească gândurile obsesive și simt nevoia să îndeplinească compulsiile.
Originea tulburării obsesiv compulsive
Deseori, tulburarea obsesiv-compulsivă se concentrează în jurul anumitor temeri precum frica excesivă de contaminare cu germeni. Pentru a ușura temerile cu privire la contaminare, persoana în cauză se va spăla compulsiv pe mâini, până când va ajunge în situația în care va suferi leziuni la nivelul mâinilor din cauza spălatului compulsiv. Alte teme ale gândurilor obsesive se referă la dificultatea de a tolera incertitudinea sau pierderea controlului. Exemple ale simptomelor și semnelor obsesiilor includ: frica de a fi contaminat, nesiguranța cu privire la închiderea ușii de la intrare sau stingerea aragazului, stres intens atunci când obiectele din casă nu sunt organizate într-o anumită ordine sau imagini sexuale neplăcute.
Cum se comportă o persoana cu TOC în relație cu celelalte persoane
Dat fiind faptul că nu sunt niciodată siguri dacă propriile concluzii sunt corecte, persoanele diagnosticate cu TOC se angajează în comportamente compulsive sau solicită asigurări din partea celorlalți pentru a se elibera de senzația de disconfort indusă de posibilitatea că ar fi comis o eroare. Drept rezultat, luarea deciziilor devine un proces anevoios, chiar imposibil adesea. Aceste persoane au nevoie de un număr mare de informații pentru a putea lua o decizie, precum și de asigurări repetate care să confirme faptul că au luat decizia corectă.
Cum poți să gestionezi tulburarea obsesiv compulsivă
Intervențiile psihoterapeutice de tip cognitiv-comportamental s-au dovedit a fi cele mai eficiente pentru acest tip de tulburare. De aceea, demersul vizează acceptarea ideii că gândurile sunt simple gânduri și nu reflectări ale realității, iar pe măsură ce persoana va internaliza convingeri și asumpții mai raționale, anxietatea legată de obsesii se diminuează și obsesiile vor apărea mai rar.
Daca te confrunți cu simptome ale TOC este foarte important sa te adresezi unui specialist, care te poate ajuta să îți îmbunătățești calitatea vieții și relațiile interpersonale. Te asigur că vei dobândi abilități practice de gestionare a simptomatologiei cu care te confrunți.