Alianța terapeutică și cât de importantă este în procesul tău terapeutic
- de Silvia Vasile
Alianța terapeutică sau relația terapeutică, se referă la strânsa asociere care există între terapeut și persoana aflată în terapie – clientul. Importanța acestei alianțe, nu poate fi deloc trecută cu vederea, deoarece aceasta reprezintă unul dintre factorii majori care influențează rezultatele terapiei, în sensul în care, cu cât relația terapeutică va fi mai consolidată, cu atât persoana aflată în terapie va obține rezultate mai bune și mai rapide.
Ce presupune alianța terapeutică
Scopul alianței terapeutice este acela de a-l ajuta pe client, în cadrul demersului terapeutic, să își schimbe viața, comportamentele dezadaptative și astfel să își crească calitatea vieții.
O astfel de relație este esențială deoarece ea reprezintă primul cadru în care clientul primește ajutor, împărtășește gândurile, credințele și emoțiile sale cu privire la aspectele negative ale vieții sale – cu alte cuvinte, în fața terapetului clientul devine vulnerabil și, ca atare, este foarte important ca psihoterapeutul să îi asigure clientului un mediu sigur, securizant, să aibă o atitudine deschisă, astfel încât acesta să se simtă cât mai în largul său. Încrederea, respectul și congruența reprezintă componente majore în cadrul unei bune alianțe terapeutice.
Principiile care stau la baza alianței terapeutice
Stabilirea unei alianțe terapeutice reprezintă un pas vital pentru demersul psihoterapeutic, iar pentru ca această alianță să fie una productivă, încrederea este un element esențial. O persoană care merge la psihoterapie are nevoie să aibă încredere că psihoterapeutul său are cunoștințele, abilitățile și dorința necesare pentru a oferi o ghidare adecvată și un ajutor specializat. Odată ce relația terapeutică a fost formată, clientul va fi mult mai dornic și disponibil să se deschidă emoțional și să ofere câte mai multe detalii cu privire la dificultățile cu care se confruntă, sentimentele și trăirile sale interioare.
Există trei calități importante pe care un client ar fi indicat să le caute atunci când apelează la un psihoterapeut: autenticitatea, empatia și respectul.
- Autenticitatea vizează deschiderea terapeutului, onestitatea și sinceritatea acestuia față de client.
- Empatia reprezintă unul dintre fundamentele pe care se consolidează relația terapeutică, ea stabilind conexiunea dintre cele două persoane – client și terapeut.
- Respectul stabilește siguranța esențială într-o astfel de relație. Prin acceptarea clientului ca întreg, cu punctele sale forte, dar și cu slăbiciunile sale, se stabilește un mediu securizant pentru client, în care problemele sale profunde pot fi scoase la suprafață, fără prejudecăți din partea terapeutului.
Comunicarea - puntea de legătură între psihoterapeut și client
Comunicarea eficientă reprezintă un pilon fundamental în construirea și menținerea unei alianțe terapeutice solide între terapeut și client. În cadrul procesului terapeutic, comunicarea nu se referă doar la schimbul de informații, ci și la modalitățile prin care terapeutul și clientul interacționează, exprimă emoții, își comunică nevoile și își dezvoltă relația.
În ședințele de terapie, ar fi indicat să existe:
Comunicare clară și deschisă
Psihoterapeutul are nevoie să fie atent la modul în care clientul își exprimă gândurile și emoțiile și să încurajeze clarificarea și explorarea acestora în profunzime. Prin comunicare clară și deschisă, clientul se simte înțeles și acceptat, iar terapeutul poate obține o înțelegere mai profundă a problemelor și a nevoilor acestuia. Aici apar întrebările puse pentru clarificare sau reformularea spuselor celuilalt pentru a fi de comun acord că informația este cea corectă.
Empatie și validare
Psihoterapeutul este capabil să înțeleagă tot contextul situației tale și reușește să te ajute să vezi lucrurile din mai multe perspective.
Transparență
Comunicarea sinceră va duce spre reușită mai repede, iar în procesul terapeutic clientul se va bucura de toate beneficiile pe care i le poate aduce o strategie cu adevărat valoroasă. Terapeutul, la rândul său e nevoie să fie sincer și autentic în relația cu clientul și să împărtășească informații relevante despre procesul terapeutic și abordarea sa.
Gestionarea problemelor
Comunicarea este un mijloc extraordinar pentru a gestiona și rezolva conflictele. Terapeutul și clientul ar fi de dorit să fie capabili să discute deschis și sincer despre dificultățile și provocările întâmpinate în terapie și să identifice împreună strategii și soluții pentru depășirea acestora.
Ce să urmărești la terapeutul tău
Pe lângă aspectele pozitive și sănătoase ale relației terapeutice, există multiple semne care indică o atitudine sau un comportament inadecvat al psihoterapeutului față de clientul său, iar unele dintre cele mai des întâlnite sunt:
- Terapeutul nu acordă atenție schimbărilor pe care clientul dorește să le facă și nu urmărește obiectivele pe care acesta dorește să le atingă în procesul terapeutic;
- Terapeutul judecă comportamentul sau stilul de viață al clientului;
- Clientul este încurajat de către terapeut să dea vina pe cei din jur pentru situațiile cu care se confruntă;
- Terapeutul încearcă să se împrietenească cu clientul în afara sesiunilor de terapie sau în unele cazuri, începe o relație romantică cu clientul;
- Terapeutul monopolizează ședința prin faptul că vorbește prea mult oferind multe detalii despre viața sa privată sau, la polul opus, nu vorbește deloc;
- Terapeutul încearcă să impună credințele personale și/sau spirituale clientului;
- Terapeutul îi indică clientului ce alegeri ar trebui să facă.
Transferul și contratransferul
În cadrul unei relații terapeutice au loc două procese extrem de importante, atât pentru client cât și pentru terapeut: transferul și contratransferul.
Transferul reprezintă redirecționarea emoțiilor și sentimentelor către o altă persoană – în cadrul psihoterapiei acest lucru se referă la proiecția sentimentelor pe care clientul le are pentru o anumită persoană, asupra psihoterapeutului.
Contratransferul reprezintă redirecționarea emoțiilor și sentimentelor terapeutului către client.
În cadrul demersului psihoterapeutic, transferul și contratransferul pot lua multiple forme care pot fi destul de dificil de perceput și, în majoritatea cazurilor, psihoterapeuții au abordări diferite ale acestor două procese. Transferul și contratransferul sunt aspecte fundamentale ale fiecărei relații terapeutice, iar conștientizarea acestora de către psihoterapeut este crucială pentru pe ca demersul terapeutic să fie unul de succes.
Totodată, transferul și contratransferul oferă terapeutului posibilitatea de a vorbi cu clientul despre modelele sale de interacțiune, modele care se manifestă atât în relația terapeutică cât și în relațiile din afara demersului terapeutic. Deoarece aceste modele s-au creat și structurat în cadrul relațiilor familiale, capacitatea terapeutului de a le recunoaște și înțelege pe măsură ce acestea sunt evidențiate în relația terapeutică oferă un material de lucru semnificativ pentru terapeut.
Un exemplu excelent de transfer poate fi dezvoltarea unui sentiment de atracție față de psihoterapeut, dat fiind faptul că acesta proiectează inconștient asupra terapeutului propriile-i asocieri. În acest context este încurajată și chiar indicată comunicarea deschisă dintre client și psihoterapeut. Este important de menționat faptul că în relația terapeutică există reguli foarte clare de conduită etică.
Pentru psihoterapeut, recunoașterea contratransferului reprezintă un exercițiu de încredere și de acceptare a propriilor emoții și sentimente. Cu cât vom putem tolera mai bine propriile trăiri emoționale în raport cu ceea ce se întâmplă în cadrul demersului terapeutic, cu atât vom fi mai capabili să conținem, să păstrăm sentimentele inacceptabile ale clienților noștri.
Contratransferul are un impact puternic asupra demersului terapeutic și ignorarea acestuia poate fi extrem de dăunătoare pentru relația terapeutică, provocând efecte adverse. Un prim exemplu în acest sens, este acela, în care psihoterapeutul aduce propriile experiențe și emoții în cadrul psihoterapiei și ajunge să își piardă perspectiva, obiectivitatea asupra demersului terapeutic, rănindu-l în cele din urmă pe client.
Alianța terapeutică - obligatorie în terapie
În absența alianței terapeutice, terapia nu poate exista, dat fiind faptul că aceasta este esențială pentru stabilirea și promovarea obiectivelor clientului.
Îți recomand să lucrezi cu un terapeut acreditat, care este deschis și onest față de tine și care te face sa te simți mereu în siguranță.
Alege să fii sceptic în a lucra cu un psihoterapeut care este mereu de acord cu tine sau cu unul care te critică prea mult.